Herbatka Aroniowa



Przepis na ekologiczną* herbatkę z Aronii:
Susz owocowy należy zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem ok. 10-15 min. Na kubek naparu wystarcza 2-3 łyżeczki owoców. Po zaparzeniu dodać łyżeczkę miodu i wycisnąć trochę soku z cytryny.

*Produkty ekologiczne pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych na których nie są stosowane chemiczne środki ochrony roślin i sztuczne nawożenie. Produkty te posiadają certyfikat EKO.

Czy znacie właściwości Aroni i jej wpływ na organizm?
W dzisiejszych czasach mało zwracamy uwagę na to co jemy! Jemy szybko, byle co i byle jak… Ciągle brakuje nam czasu. A właściwa dieta i odżywianie jest istotną kwestią i ma duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie!

Nie wszyscy wiedzą, że Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowyna świecie – tzw. bombę witaminową… Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorbcję glukozy, sprawia, że Aronia polecana jest dla diabetyków.

Żyjemy w ciągłym stresie i pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów… udowodniono, że wyciąg z Aronii pozwala dość skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia notowano zaledwie po sześciu tygodniach terapii u niemal wszystkich badanych osób.

Okazuje się, że aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z Aronii zapobiegają miażdżycy. Działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco.

Właściwości prozdrowotne herbaty z aronii

1. Bogata w przeciwutleniacze
Herbata z Aronii jest bogata w przeciwutleniacze. Różne badania sugerują, że dieta bogata w przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko ataku serca oraz nowotworów. Część naukowców uważa, że wolne rodniki mogą również przyspieszać proces starzenia. Z tego też powodu dieta bogata w przeciwutleniacze (dostępne w dużych ilościach w owocach i warzywach) jest zalecana przez każdego lekarza.

2. Obniża ciśnienie
Badania przeprowadzone przez polskich naukowców sugerują, że ekstrakt z aronii obniża ciśnienie wśród pacjentów z zespołem metabolicznym (zbiór czynników zwiększających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i miażdżycy). Po dwóch miesiącach zażywania ekstraktu z aronii ciśnienie skurczowe pacjentów obniżyło się przeciętnie o 11,57 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe o 5,07 mmHg.

3. Ma właściwości przeciwzapalne
Badania  sugerują, że ekstrakt z aronii ma właściwości przeciwzapalne. Konsumpcja owoców bogatych w antocyjany (takich jak aronia) jest polecana osobom cierpiącym na stany zapalne, np. artretyzm czy stany zapalne jelit.

Ponadto każda herbata owocowa jest bogata w różne witaminy, których niedobór może powodować problemy ze zdrowiem.

DSC_7483

Opublikuj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *